email: machining@cnc.com.gr

CNC ξύλου

Το CNC ξύλου είναι ένα CNC router το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή αντικειμένων από ξύλο. Τα αρχικά CNC προέρχονται από τις λέξεις Computer Numerical control. Κάθε CNC ξύλου χρησιμοποιεί το καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων και κινείται σε τρεις διαστάσεις. Μέρη του αντικειμένου σχεδιάζονται με ένα πρόγραμμα σχεδίασης στον υπολογιστή (CAM ή CAD) και μετά κόβονται αυτόματα.

Το CNC ξύλου μοιάζει πολύ με το CNC μετάλλου και ελέγχεται με τον ίδιο τρόπο. Τα προγράμματα CAM και CAD έχουν εφαρμογές ειδικά σχεδιασμένες για το CNC ξύλου όπως το Artcam, το Bobcad, το Alphacam και το Mastercam. Tο router του CNC ξύλου περιστρέφεται με αρκετά μεγάλη ταχύτητα περίπου 13.000 έως 24.000 περιστροφές το λεπτό. Σαν μηχανήματα είναι αρκετά μεγάλα, μεγαλύτερα από ότι τα μεταλλικά CNC, και μπορούν να χωρέσουν και να επεξεργαστούν μεγάλα κομμάτια ξύλου. Η γέφυρα είναι περιστρεφόμενη και έτσι μπορεί να κινείται και προς τις τρεις κατευθύνσεις του καρτεσιανού συστήματος αξόνων (x, y, z).

Τα μέρη του CNC ξύλου

• Συλλογέας σκόνης: το CNC ξύλου έχει αγωγούς αναρρόφησης σκόνης αλλά και μικρών κομματιών ξύλου και έχουν διάμετρο 15 – 25 εκατοστά.
• Ξεχωριστές κεφαλές: κάποια CNC ξύλου έχουν πολλαπλές ξεχωριστές κεφαλές οι οποίες μπορεί να έρθουν όλες ταυτόχρονα προς τα κάτω. Κάποια router έχουν πολλαπλές κεφαλές οι οποίες μπορούν να επεξεργάζονται διαφορετικά προγράμματα σε ξεχωριστά τραπέζια ενώ όλα ελέγχονται από το ίδιο λογισμικό.
• Σύστημα προσρόφησης: το CNC ξύλου κρατάει το κομμάτι ξύλου στη θέση του μέσα από προσρόφηση πάνω στο τραπέζι ή από “pods” τα οποία μπορούν να ανυψώσουν το κομμάτι πάνω από το στρώμα. Τα pods είναι ιδανικά όταν θέλουμε να εργαστούμε στο προφίλ του ξύλου.

Ένας δεύτερος τύπος προσρόφησης χρησιμοποιεί ένα “spoil board” το οποίο επιτρέπει την αναρρόφηση μέσα από ένα στρώμα με μικρή πυκνότητα. Με αυτή τη μέθοδο μπορούμε να τοποθετήσουμε τα κομμάτια όπου θέλουμε οπουδήποτε πάνω στο στρώμα.

Το CNC ξύλου προσφέρει μία σειρά σημαντικών πλεονεκτημάτων, σε σχέση με τα μηχανήματα γενικής χρήσης:
• σταθερή ποιότητα
• υψηλή παραγωγικότητα
• υψηλό βαθμό αυτοματοποίησης
• μεγάλη ευκολία στην εφαρμογή CAD και CAM
• επεξεργασία πολύπλοκων σχημάτων

Από τα παραπάνω είναι φανερό πως το CNC ξύλου είναι ένα αξιόπιστο μηχάνημα το οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει σε υψηλές απαιτήσεις παραγωγής αλλά και σχεδιαστικής πολυπλοκότητας.

Η σωστή χρήση και η συντήρηση του CNC ξύλου επιμηκύνουν τη ζωή του κατά πολύ. Κάποια βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέχουμε είναι η έκθεση σε απευθείας ηλιακή ακτινοβολία, υπερβολική υγρασία και σκόνη.

Το CNC ξύλου είναι ένα μηχάνημα υψηλών προδιαγραφών το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Η εφαρμογή του μπορεί να γίνει σε πολλούς τομείς όπως οι τέχνες, η μηχανική φωτοτύπηση, η ανάπτυξη νέων προϊόντων και άλλα. Εκτός από ξύλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα μαλακά υλικά όπως το πλαστικό.

Στείλτο σε άλλους:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp