email: machining@cnc.com.gr

CNC τόρνοι

H CNC τεχνολογία έχει ενσωματωθεί πλέον σε μία πληθώρα μηχανών μεταξύ των οποίων και ο τόρνος. Η τεχνολογία CNC (Computer numerical control) επιτρέπει τον έλεγχο του τόρνου μέσω ενός ειδικού λογισμικού που είναι εγκατεστημένο σε υπολογιστή.

Οι CNC τόρνοι προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που τους έχουν κάνει πλέον απαραίτητο εργαλείο σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία, τη βιομηχανία αθλητικών ειδών, τις τέχνες, την αεροδιαστημική, τα ηλεκτρονικά, τη βιομηχανία όπλων και αλλού. Το εύκολο στήσιμο, ο απλός χειρισμός τους, η τρομερή ακρίβεια, η μεγάλη επαναληπτικότητα και η μεγάλη παραγωγικότητα είναι κάποια από τα προτερήματά τους.

Ένας CNC τόρνος είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί κάθε καινοτόμο εργαλείο και διαδικασία. Χρησιμοποιώντας προγράμματα τύπου CAM και CAD μπορούν να σχεδιαστούν εξαρτήματα κατά παραγγελία. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή ο CNC τόρνος προχωράει στην παραγωγή του εξαρτήματος. Ο έλεγχος της όλης διαδικασίας γίνεται μέσω της οθόνης του υπολογιστή και μάλιστα ο χειριστής μπορεί να δει μια προσομοίωση της παραγωγής καθώς και πως θα λειτουργήσει το μηχάνημα. Ο CNC τόρνος έχει την ικανότητα να κινείται σε δύο άξονες του καρτεσιανού συστήματος τον Χ και τον Ζ.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι CNC τόρνου οι οποίοι χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες του χειριστή. Παρόλα αυτά όλοι παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες στην κατασκευή τους όπως στον τρόπο που κινούνται τα επιμέρους εργαλεία. Βέβαια σήμερα όλα εξελίσσονται και τίποτα δε μένει το ίδιο και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την τεχνολογία των CNC τόρνων.

Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει ο CNC τόρνος δημιουργεί επιμέρους εξαρτήματα υψηλής ποιότητας και αισθητικής με λείο φινίρισμα. Ο CNC τόρνος το επιτυγχάνει αυτό απομακρύνοντας σιγά σιγά το υλικό από το ακατέργαστο κομμάτι.

Οι επιφάνειες που παράγονται από τον CNC τόρνο είτε πρόκειται για βίδες είτε για διακοσμητικά αντικείμενα μπορούν να είναι μεγάλης πολυπλοκότητας. Κάποια παραδείγματα αντικειμένων από CNC τόρνους είναι: εκκεντροφόροι άξονες, ρόπαλα του μπέιζμπολ, μουσικά όργανα, πόδια για τραπέζια και καρέκλες, στέκες μπιλιάρδου, στροφαλοφόροι άξονες, κάνες για όπλα και άλλα.

Στείλτο σε άλλους:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp