email: machining@cnc.com.gr

CNC plasma

Το CNC plasma είναι ένα πολυεργαλείο κοπής το οποίο έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Χρησιμοποιείται για την κοπή μετάλλων, κραμάτων (όπως ο χάλυβας) αλλά και άλλων υλικών. Είναι ιδανικό για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες για τους οποίους η κοπή μετάλλων είναι καθημερινότητα. Ουσιαστικά το CNC plasma είναι ένα μηχάνημα στο οποίο όλος ο έλεγχος της κοπής του μετάλλου γίνεται μέσω προγραμμάτων υπολογιστή. Το CNC προέρχεται από το “Computer Numerical Control”.

Η λειτουργία του CNC plasma βασίζεται στον παρακάτω μηχανισμό: ένα αέριο, ενίοτε και αέρας, εκτοξεύεται μέσα από μια μικρή τρύπα με μεγάλη ταχύτητα. Μέσω του αερίου δημιουργείται ένα ηλεκτρικό τόξο ανάμεσα στο ηλεκτρόδιο που βρίσκεται στο ακροφύσιο και στο μέταλλο που θα κοπεί με το CNC πλάσμα. Το πλάσμα είναι τόσο ζεστό που λιώνει το μέταλλο στο σημείο επαφής, ενώ λόγω της ταχύτητας που έχει απομακρύνει το λιωμένο μέταλλο.

Μέρη του συστήματος CNC plasma

Το CNC plasma είναι ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο μπορεί να λειτουργήσει είτε με κάποιο πολύπλοκο σύστημα ελέγχου όπως Seimens, Allen – Bradley ή Fanuc αλλά και με κάποιο πιο απλό όπως τα Windows μέσω κάποιου ειδικού προγράμματος. Για τη λειτουργία του απαιτείται ένα σύστημα ελέγχου το οποίο αποτελείται από καλώδια, αποκωδικοποιητή, μηχανισμούς κ.α.. Μιας και το CNC plasma μπορεί και περιστρέφει το τραπέζι θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο μηχανισμοί οι οποίοι το κινούν προς τον Χ και Υ άξονα.

Το CNC plasma “διαβάζει” το επιμέρους πρόγραμμα και μετά μεταδίδει το σήμα στη μηχανή η οποία μετακινεί το ακροφύσιο προς την επιθυμητή κατεύθυνση με την επιθυμητή ταχύτητα. Το CNC επεξεργάζεται τα στοιχεία από τον αποκωδικοποιητή και κάνει διορθώσεις ώστε το ακροφύσιο να κινείται στη σωστή και προγραμματισμένη κατεύθυνση. Τα ηλεκτρονικά μέσα του CNC και των περιφερειακών συστημάτων επικοινωνούν συνεχώς και με μεγάλη ταχύτητα κάνοντας διορθώσεις ακόμα και κάθε χιλιοστό του δευτερολέπτου. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η άψογη και σταθερή λειτουργία του CNC plasma για την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων υψηλής ποιότητας. Τέλος το λειτουργικό σύστημα του CNC πλάσμα θα έχει κάποιο σύστημα που επεξεργάζεται τα εισερχόμενα (Input) και εξερχόμενα (Output) δεδομένα.

Το  CNC plasma έχει μία πληθώρα εφαρμογών και χάρη στην ακρίβεια κοπής και την υψηλή ταχύτητα χρησιμοποιείται από βιομηχανίες μεγάλης κλίμακας, εργαστήρια κ.α. Από τις πιο συνηθισμένες εφαρμογές είναι η κατασκευή εξειδικευμένων μεταλλικών αντικειμένων. Τα υλικά πάνω στα οποία εργάζονται όσοι χρησιμοποιούν το CNC plasma είναι ο χάλυβας, το αλουμίνιο, ο χαλκός και άλλα μέταλλα.

Στείλτο σε άλλους:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp