email: machining@cnc.com.gr

5 Axis CNC

Το CNC 5 αξόνων χρησιμοποιεί την τεχνολογία CNC για να κινήσει ένα μέρος ή ένα εργαλείο κοπής πάνω σε 5 διαφορετικούς άξονες ταυτόχρονα. Με τη διαδικασία αυτή μπορούν να παραχθούν εξαρτήματα μεγάλης πολυπλοκότητας με εξαιρετική ακρίβεια για εξειδικευμένες χρήσεις.

Η τεχνολογία 5 axis CNC βρίσκει εφαρμογή σε μία σειρά από βιομηχανίες ακόμα και στην αεροδιαστημική όπου χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Η ευρεία εξάπλωση της μεθόδου οφείλεται σε μία σειρά πλεονεκτημάτων που εμφανίζει:

  • μεγάλη διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων χάρη στην βέλτιστη θέση που μπορεί να πάρει το τραπέζι κατά τη διάρκεια της κοπής
  • η εξειδικευμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται επιτρέπει καλύτερη πρόσβαση στη μικρογεωμετρία του εξαρτήματος

Το 5 axis CNC χρησιμοποιεί ένα σύστημα 5 συντεταγμένων πάνω στο οποίο δημιουργεί τα εξαρτήματα. Εκτός από τα γνωστά μας από το καρτεσιανό σύστημα X, Y και Z χρησιμοποιεί και άλλα 2. Οι άλλοι 2 άξονες πάνω στους οποίους κινείται το μηχάνημα είναι ο Α: ένας περιστροφικός άξονας γύρω από τον Χ και ο Β: ένας περιστροφικός άξονας γύρω από τον Υ. Ο μηχανικός σχεδιασμός του κάθε μηχανήματος είναι αυτός που καθορίζει ποιοι από τους τρεις άξονες θα είναι ο περιστροφικός.

Το CNC 5 αξόνων κινεί πάνω σε προκαθορισμένους άξονες εργαλεία ώστε να επιτύχει μία σειρά από εργασίες που θα δώσουν εξαρτήματα μεγάλης ακρίβειας σε σχετικά χαμηλή τιμή. Η όλη διαδικασία γίνεται με τη χρήση προγραμμάτων όπως το CAD  και το CAM. Ο υπολογιστής ουσιαστικά μεταφράζει ένα σχέδιο CAD σε συντεταγμένες οι οποίες με τη σειρά τους γίνονται οδηγίες για την αφαίρεση υλικού από το εργαλείο κοπής.

Η χρήση του 5 axis CNC μπορεί να γίνει σε μία σειρά υλικών όπως αλουμίνιο, ανθρακονήματα, τιτάνιο και ξύλο. Αυτό που έχει κάνει τη μέθοδο CNC ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια επαγγελματιών είναι το γεγονός πως  μπορούν και κατασκευάζουν πολύπλοκα εξαρτήματα με μεγάλη ακρίβεια. Η γρήγορη κοπή των εξαρτημάτων και ο εύκολος προγραμματισμός είναι δύο από τους παράγοντες που συνεισφέρουν στη δημοτικότητα της μεθόδου καθώς και η μεγάλη διάρκεια ζωής των εργαλείων.

Στείλτο σε άλλους:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp